Ki gondolta volna, hogy a sárga szín ennyire érdekes lehet?

A sárga színt gyakran társítják a boldogsággal, de tudtad, hogy sok más érdekesség is van ezzel a színnel kapcsolatban? 2 perc


Kapcsolatot keresel a belső éneddel? Szeretnéd javítani a hangulatodat? Tudtad, hogy a sárga szín mindkettőben segíthet? Olvass tovább, hogy többet tudj meg erről a vidám színről.

 1. Általában a sárga színt pozitív színnek tartják, amely a melegséggel és az örömmel társul. Az is ismert, hogy ez a szín növeli az intelligenciát és a memóriát.
 2. Könnyű láthatósága miatt a sárgát gyakran használják figyelmeztető színként. Például egy közlekedési lámpánál a sárga szín választja el a pirosat a zöldtől, jelezve, hogy a járművezetők továbbhaladhatnak, de óvatosnak kell lenniük.
 3. Tanulmányok kimutatták, hogy a sárga szín serkentő hatással van az elmére, ezért megfelelő szín egy tanulószoba számára.
 4. A sárga a vörössel és a kékkel együtt elsődleges szín.
 5. A nem hivatalos taxisok visszaszorítása és a hivatalos taxik feltűnőbbé tétele érdekében New York City 1967-ben elrendelte, hogy az összes taxit sárgára fessék.
 6. A lehulló levelek ősszel sárgára színeződnek, ezért a sárga színt „őszi színnek” tekintik.
 7. Az amerikai szlengben, ha valakit „sárgának” nevezel, lényegében gyávának nevezed.
 8. A királyi családdal való társítása miatt a sárga a gazdagság színe Kínában.
 9. A történelem előtti időkben barlangfestményeket festettek sárga okkersárgával. Könnyű volt sárga pigmentet találni.
 10. A sárga színt számos vallásban gyakran társítják istenségekhez (például a hinduizmusban és az ókori Egyiptomban).
 11. Kínában a felnőttfilmeket sárga filmeknek nevezik.
 12. Oroszországban köznyelvi kifejezésként az elmegyógyintézeteket „sárga házaknak” nevezték.
 13. A sárga az első szín, amelyet az emberi szem feldolgoz. Ezért készülnek belőle a figyelmeztető táblák és a vészhelyzeti mentőautók.

Tetszett? Tudj meg többet a fehér színről is

Források


Utolsó frissítés: 2022.08.29.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!