Javítja-e az online művészetnézés a közérzetet?

E tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálja a művészet online megtekintésének hatását a jóllétre.1 perc


A művészet javítja a hangulatot, a stresszt és a jó közérzetet. Vajon a digitális művészet megtekintése ugyanilyen hatással bír?

MacKenzie Trupp és Matthew Pelowski kutatók, valamint más pszichológusok azt vizsgálták, hogy a művészettel való online foglalkozás ugyanígy hat-e. A kutatók megállapították, hogy egy online kiállítás megtekintése jelentősen javította a jóllétet.

A művészeti és kulturális intézmények a Covid 19 nyomán gyorsan átköltöztek a helyhez kötött épületekből az internetre. A digitális művészeti galériák és múzeumok először kerültek a közfigyelem középpontjába. Ennek eredményeként bárki hozzáférhetett a művészeti és kulturális tárgyakhoz.

A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy látogassanak el a mobileszközökön, illetve számítógépeken keresztül elérhető művészeti kiállításokra. A látogatás alatt és után a pszichológiai állapotot és a jólétet mértek.

A megtekintés, még ha csak nagyon rövid ideig is tartott, jelentős hatással volt a boldogságra, a szorongásra és a magányra. A kutatócsoport szerint a hatás annál nagyobb, minél tartalmasabb és szebb a műalkotás az emberek számára, valamint minél több pozitív érzést élnek át a mű megtekintésekor.

Forrás

Online art viewing can improve well-being. EurekAlert! Published July 8, 2022. https://www.eurekalert.org/news-releases/958286

Utolsó frissítés: 2022.08.31.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!