10 tény a Louvre-ról, ami miatt mindenképpen meg akarod majd látogatni a múzeumot

A Louvre múzeum kötelező látnivaló mindenkinek, aki Párizsba látogat. Ez a város ikonikus szimbóluma, amely emlékeztet a város gazdag történelmére és kultúrájára.5 perc


A világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja a Louvre Múzeum a franciaországi Párizsban. A múzeum ad otthont a történelem leghíresebb festményeinek és szobrainak, köztük a Mona Lisának és a Milói Vénusznak. Íme néhány szórakoztató tény a Louvre Múzeumról:

1. A Louvre eredetileg erődítményként szolgált.

Hogy megvédje a várost a kívülállóktól, II. Fülöp francia király 1190-ben erődítményként építtette a Louvre-t. V. Károly király a 14. században királyi rezidenciává alakította az épületet, miután az erőd 1202-ben elkészült.

A francia forradalom lázadásai és vérontása szülte a Louvre múzeumot. XVI. Lajos gyűjteménye nemzeti tulajdonba került, miután bebörtönözték. A múzeum 1793-ban nyílt meg a nagyközönség előtt.

2. Több mint 15 hektárnyi galéria alkotja a Louvre-t.

A Louvre nemcsak a világ leglátogatottabb múzeuma, hanem a legnagyobb is. Összesen 60 600 négyzetméteres területet foglal el. Mivel 480 000 műtárgyból álló gyűjteményt őriz, érthető, hogy miért kell ilyen nagynak lennie.

3. A világ leglátogatottabb művészeti múzeuma a Louvre

A világon három múzeumot látogatnak a legtöbben: A Louvre, a Kínai Nemzeti Múzeum és a londoni Tate Modern. Miután 2018-ban átlépte a 10 millió látogatót, a világ leglátogatottabb múzeuma lett.

4. A Louvre legrégebbi alkotásai 9000 évre nyúlnak vissza.

A közel-keleti gyűjtemények tartalmazzák a múzeum legrégebbi alkotásait. A múzeum egyik leghíresebb turisztikai látványossága a híres Aïn Ghazal-szobor, amely az i. e. 7. századból származik.

5. A Louvre híres fej nélküli szobra.

Victoire de Samothrace

A Louvre-ba tett utazás nem teljes bizonyos relikviák megtekintése nélkül. Az i. e. 220 és 185 között készült Victoire de Samothrace című márványszobor egyike ezeknek a híres alkotásoknak.

A kép egy szárnyas görög istennőt ábrázol, aki a győzelmet szimbolizálja. Sajnos a fejet az ásatók soha nem fedezték fel. A szobrot alkotó több tömböt hellenisztikus stílusban faragták ki, majd később újra összerakták a szoborhoz.

6. Egy másik híres szobor kar nélküli.

A Milói Vénusz szintén egy istennőről mintázott ókori görög szobor. Kr. e. 100-ból származik.

7. A híres Louvre-piramis nem Franciaországból származik.

Louvre múzeum Piramis

Érdekesség, hogy az a személy, aki a Louvre piramist tervezte, a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame-et is tervezte. Az építész a kínai-amerikai Leoh Ming Pei. Ő tervezte 1989-ben a múzeum számára a 70 láb magas piramist.

A tömegek növekedésével François Mitterrand felkérte Peit a múzeum újratervezésére. Ahogyan az Eiffel-torony sem volt eleinte népszerű, úgy a piramist is eleinte a műemlékvédők ellenezték. Ennek eredményeképpen a piramis a város szimbólumává vált.

8. A második világháború alatt a Louvre üresen állt.

Hitler hadserege a hódítások megkezdésekor azonnal elkezdte kifosztani a múzeumokat és a magángyűjtemények műkincseit. Jacques Jaujard, a francia nemzeti múzeumok igazgatóhelyettese tudta, hogy a Louvre-nak védelemre van szüksége. A háború kikiáltása előtti 10 napban 3690 műalkotást, köztük festményeket és szobrokat dobozoltak be, és szállítottak el. A kockázatok ellenére Jaujard végigcsinálta. 1939 augusztusa és decembere között 200 teherautó közel 1900 dobozt szállított el.

9. A Louvre festményeinek 66%-át francia művészek alkották.

A Louvre-ban jelentős számú festmény található. A legfrissebb becslések szerint a múzeum ikonikus művészeti galériájában 7500 festmény található a világ minden tájáról származó művészektől. A festményeket nyolc részleg mutatja be. Ezeknek a festményeknek a többségét francia művészek készítették. A Medúza tutaja, a Szabadság vezeti a népet, Mona Lisa és Napóleon megkoronázása a leghíresebb francia festmények közé tartozik.

10. Soha nem fogod látni „az egészet” a Louvre-ban egy látogatás során.

A Louvre túl nagy ahhoz, hogy mindent egyszerre megnézzünk. A múzeum hatalmas gyűjteményének mindössze 10%-a látható egy adott időpontban. Körülbelül 500 műalkotás kapott helyet a múzeumban, amikor több mint 200 évvel ezelőtt megnyitotta kapuit. Jelenleg a 380 000 darabból több mint 30 000 darab van egyszerre kiállítva.

Összefoglalva, a Louvre múzeumot mindenképpen meg kell nézni, ha Párizsba látogatunk. Nemcsak ikonikus és történelmi nevezetesség, hanem a világ leghíresebb és legjelentősebb műalkotásainak is otthont ad. A Louvre Múzeum meglátogatása olyan élmény, amelyet soha nem feledünk el.

Források

Utolsó frissítés: 2022.08.29.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!