13 dolog, amit nem tudtál a Mona Lisáról

Bármi legyen is az oka, tagadhatatlan, hogy a Mona Lisa a történelem egyik legfelismerhetőbb és legnépszerűbb műalkotása.5 perc


Van valami a Mona Lisában, ami évszázadok óta rabul ejt minket. Talán a rejtélyes mosolya, vagy az a tény, hogy ő a világ leghíresebb festménye. Bármi legyen is az oka, abban mindannyian egyetértünk, hogy lenyűgöző.

Ha olyan mint az emberek többsége, akkor valószínűleg nem sokat tudsz a Mona Lisáról azon túl, amit a történelemkönyvekben láttál.

Íme, néhány érdekes tény.

1. Egyes történészek szerint a Mona Lisa Leonardo önarcképe.

Egy francia kastélyban őrzik az 1519-ben elhunyt Leonardo da Vinci sírját. Az olasz Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága vizsgálatot indított, és azt tervezi, hogy kiássák Leonardo koponyáját, hogy újraépítsék a koponyáját.

2. A Mona Lisa megfestéséhez nem használtak vásznat.

Da Vinci híres remekművét egy nyárfa deszkára festették. A fadeszka nem tűnik annyira bizarrnak, hiszen ő is szokott nedves gipszre festeni.

Mona Lisa

3. Egy tolvaj tette híressé.

Bár a festményt mindig is remekműnek tartották a művészeti közösségben, csak az 1911-es ellopása után figyelt fel rá a nagyközönség.

4. A Mona Lisa sokkal kisebb, mint gondolnánk.

A Mona Lisa hatása a kultúrára óriási, pedig mindössze 30 hüvelykszer 21 hüvelyk, és 18 fontot nyom.

5. A Mona Lisa lényegében felbecsülhetetlen értékű.

Újabb becslések szerint a festmény 2,5 milliárd dollárt ér. A festmény az 1960-as években turnéra ment, ahol a biztosítók 100 millió dollárra becsülték. A magas díjak miatt a biztosítási kötvényt soha nem kötötték meg.

6. Saját szobája van a párizsi Louvre múzeumban.

Ennek a festménynek ma már saját szobája van a Louvre-ban, köszönhetően a 2003-ban befejezett négyéves, 6,3 millió dolláros felújításnak. Napközben természetes fény árad be az üvegplafonról, egy törésálló üvegvitrin tartja a 43 fokos hőmérsékletet, és egy kis reflektor kihozza da Vinci eredeti festményének valódi színeit.

Mona Lisa Louvre

7. A szemöldöke körül viták vannak.

Egyesek szerint az alany szemöldökének hiánya a korabeli előkelő divatot jelzi. Mások szerint a befejezetlen szemöldök azt hivatott bizonyítani, hogy Mona Lisa egy befejezetlen remekmű.

A festményről 2007-ben készült ultradetális digitális szkennelések azonban kimutatták, hogy da Vinci egykor merészebb szemöldököt és szempillákat festett fel. Idővel mindkettő kifakult, vagy a restaurálási munkálatok során megsérült.

8. Franciaországban eltűnt, és az ország tömegesen gyászolta.

Több ezer ember özönlött a Louvre-ba 1911. augusztus 21-én, miután ellopták a Mona Lisát. Virágokat, üzeneteket és egyéb megemlékezéseket hagytak az üres falon, ahol egykor a Lisa lógott.

9. Népszerűsége ellenére nem mindenki rajong érte.

Több vandál miatt da Vinci híres remekműve súlyosan megrongálódott. Két külön támadás is történt a festmény ellen, az egyikben savat dobtak rá, a másikban pedig egy kővel, mindkettő halvány károkat okozott. Az 1974-ben és 2009-ben hozzáadott golyóálló üveg visszaverte a későbbi, festékszóróval és kávéscsészével elkövetett támadásokat.

10. Mona Lisa valójában nem a hölgy neve volt.

Egy régi könyv margóján a tudósok találtak egy feljegyzést, amely elárulta a titokzatos hölgy kilétét. Lisa del Giocondo (Lisa Gherardini) egy firenzei nő volt, aki 1479. június 15-től 1542. július 15-ig élt. Gazdag családba született. Ezt a festményt férje, Francesco del Giocondo rendelte új otthonuk és második fiuk ünnepére.

11. A lopás egyik fő gyanúsítottja Pablo Picasso volt.

A festményt kezdetben úgy vélték, hogy az akkoriban híres festő, Pablo Picasso lopta el. Őt és barátját, Guillaume Apollinaire-t vitték a bíró elé, mint első számú gyanúsítottakat. Két évvel később a tolvajt, egy Vincenzo Peruggia nevű olasz ezermestert végül elfogták.

12. Franciaországon kívül csak három országban állították ki a Mona Lisát

A Mona Lisát Franciaországon kívül csak három országban állították ki. Először az Egyesült Államokban állították ki 1963-ban, miután a first lady, Jackie Kennedy kérte. 1974-ben Mona Lisa Japánban és a Szovjetunióban is járt.

13. Miért van titka a hölgy rejtélyes mosolyának?

Titokzatos mosolya az egyik dolog, ami miatt nagyon népszerű. Az emberek már régóta küzdenek azzal, hogy rájöjjenek, miért jelenik meg és miért tűnik el a mosolya.

A Harvard Egyetem professzora, Margaret Livingstone szerint van válasz erre a kérdésre.

A festmény mosolya alacsony térbeli frekvencián van, így a foveális látás nem tudja teljes mértékben felfogni, de a perifériás látás számára látható marad. Ez az oka annak, hogy a mosoly eltűnik, amikor közvetlenül a festményre nézünk, és megjelenik, amikor másfelé nézünk.

Források

Utolsó frissítés: 2022.08.29.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!