Amit nem tudtál Andy Warholról

Warhol a 20. század egyik legnagyobb hatású művésze volt, és munkái ma is reakciókat és beszélgetéseket váltanak ki.5 perc


Andy Warhol a 20. század egyik leghíresebb és legnagyobb hatású művésze. A pop art mozgalom egyik vezető alakja volt, és leginkább Campbell’s leveses dobozokat és Marilyn Monroe-t ábrázoló ikonikus festményeiről ismert. Warhol emellett termékeny filmes, zenei producer és magazinszerkesztő is volt.

1. Szülei szegény bevándorlók voltak Közép-Európából.

Andrew Warhola 1928. augusztus 6-án született, miután Andrej és Julia Warhola a mai Szlovákia területén fekvő falujukból Amerikába távozott. Warhol két idősebb testvérével együtt a Warhol család szerényen élt egy kis pittsburghi lakásban.

2. Drella volt a beceneve.

Warhol őszintétlensége és komolytalansága miatt nehéz volt felfedezni valódi gondolatait, különösen interjúk során. Barátai és munkatársai Drellának hívták, ami a Drakula és a Hamupipőke (Dracula and Cinderella) nevek szóösszetétele.

A művészet minden, amit meg lehet úszni.

Andy Warhol

3. Néhány festményéhez vizeletet használt.

Warhol 1977-től kezdve alkotta meg az Oxidations (Oxidációk) absztrakt festménysorozatot, amelynek alapjául rézfestéket használt, és vizeletet adott hozzá, hogy oxidálja azt, így egyedi színeket és textúrákat hozva létre. Mivel az egyes emberek étrendje és vitaminbevitele eltérő volt, vizeletük az oxidációs folyamat során kissé eltérő színeket hozott létre, a rézfestéket a zöld, a barna és a sárga különböző árnyalataiba változtatva.

4. Bizarr szakácskönyvet készített

A Wild Raspberries című szakácskönyvet 1959-ben készítette Warhol és barátja, Suzie Frankfurt. A stílusos francia szakácskönyvek kigúnyolásaként Warhol és Frankfurt olyan „ételeket” készített, mint az Omelett Greta Garbo, az Iguana andalúziai sült és a Harcos hal Gefilte.

Színes Mona Lisa
Színes Mona Lisa

5. Andy Warholt Grammy-díjra jelölték.

Az 1950-es és 1960-as években Warhol szabadúszó reklámművészként dolgozott. A Velvet Underground, a Rolling Stones, John Cale és Aretha Franklin mind az ő műveit használták albumaikhoz. A Rolling Stones Sticky Fingers című 1971-es albumának borítóján egy férfi ágyékának (farmerben) kockázatos képe szerepelt, működő cipzárral, és Grammy-díjra jelölték.

6. Hipochonder volt, fóbiája volt a kórházaktól és az orvosoktól, és félt a fájdalomtól.

7. Ikonikus amerikai képek

A hatvanas évekbeli munkásságának részeként ikonikus amerikai képeket és tárgyakat festett, például Campbell’s Soup dobozokat, dollárbankókat, Marilyn Monroe-t és Elvis Presley-t, valamint Coca-Cola palackokat.

8. Az iskolában zaklatták.

Andy Warhol szörnyű pattanásoktól szenvedett, és nyolcéves korában a bőre is elvesztette a pigmenttartalmát. Vörös és foltos arca miatt gyakran csúfolták.

A cél nem az, hogy örökké éljünk, hanem az, hogy létrehozzunk valamit, ami örökké fog élni.

Andy Warhol

9. Van egy Warhol múzeum

A pennsylvaniai Pittsburghben (szülőhelyén) található Warhol (Carnegie Múzeum) hatalmas gyűjteménye Warhol műalkotásaiból (köztük több mint 350 filmje) és egyéb kutatási anyagokból. Megnyitásának éve 1994 volt.

10. 1,5 percig gyakorlatilag halott volt.

Valerie Solanas 1968. június 3-án lőtte le Warholt. Az orvosok halottnak nyilvánították, amikor kórházba vitték, amikor a mellette fekvő barátja, Mario Amaya felkiáltott: „Nem tudod, ki ez? Az isten szerelmére, csináljatok már valamit.”

Újraélesztették annak ellenére, hogy a golyó áthatolt a nyelőcsövén, a máján, a lépén, a belein és az epehólyagján.

Andy Warhol: 100 alkotás gyűjteménye

11. A süteményes dobozok a hobbija voltak.

A giccs királyaként Warholnak is elég nagy sütisüveg-gyűjteménye volt. Ezeket az 1988-as Sotheby’s Estate Sale-en 250 000 dollárért adták el.

Összefoglalva, Warhol nagy hatással volt a művészeti világra, és munkássága maradandó hatást gyakorolt. A pop art mozgalom úttörője volt, és egyedi stílusa azonnal felismerhető. Warhol emellett ügyes üzletember is volt, és sok más művész karrierjének elindításához is hozzájárult. Igazi ikon volt, és öröksége tovább él.

Marilyn Monroe
Forrás

Utolsó frissítés: 2022.08.25.


Tetszett? Kérlek oszd meg

1 share
Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!