Nézd meg ezt a 9 csodálatos görög szobrot!

Görögország az ókori szobrairól ismert. Nemcsak gyönyörűek, hanem a görögök büszkeségének is a forrása.5 perc


Görögországban a művészet mindenhol jelen van. A hegycsúcsokon álló templomoktól kezdve az utcai szobrokig minden sarkon szépség és történelem várja a látogatókat. A görög szobrok a világ legikonikusabb és legismertebb műalkotásai közé tartoznak. A történelem során sok szobrot másoltak és utánoztak, de semmi sem hasonlítható ahhoz, mint az eredetit közelről látni. Íme kilenc a legszebb görög szobrok közül.

1. A Moschophoros

The Moschophoros

Az ókori Görögországból származó egyedülálló szobor egy kis borjút tartó férfit ábrázol. A szobor Moschophoros, azaz Borjúhordozó néven ismert, és Kr. e. 560-ból származik. Ez a szobor egy fiatal borjú áldozati felajánlását ábrázolja, ami ebben az időben népszerű gyakorlat volt bizonyos istenek megbékítésére.

2. Az Artemisz bronzszobra

Az Artemisz bronzszobra

Az Artemiszisz-bronz egy másik alkotás, amelyet az ókori görög művészet egyik legikonikusabb alakjának tartanak. Úgy tartják, hogy ez a szobor Zeuszt vagy egy másik kiemelkedő görög istent, például Poszeidónt ábrázolja.

Az ókori Görögország népe számos istent és istennőt, valamint embereket és állatokat ábrázoló bronzszobrokat imádott.

3. Müron diszkobolosz

Müron diszkobolosz

A korai olimpiai játékokon szerepelt a diszkoszvetés sportja, amely nagyon népszerű volt az ókori Görögországban. A történészek szerint az eredeti szobor a történelem homályába veszett, bár számos szobor és bronzszobor ábrázolja.

A szobor neve Myron diszkoszvetője, vagyis a diszkoszvető, és a Kr. e. 4. és 5. század körüli klasszikus korból származik.

4. Milói Vénusz

Milói Vénusz

Az ókori Görögországból származó lenyűgöző és gyönyörű szobor majdnem elveszett a történelem számára. Ez a szobor több száz évig Milosz szigetén pihent, többnyire földdel borítva.

Egy parasztgazda 1820-ban fedezte fel, és azonnal felhívta rá XVIII. Lajos francia király figyelmét, aki kiállította a párizsi Louvre Múzeumban.

5. Szamothrakéi szárnyas győzelem

Szamothrakéi szárnyas győzelem

A szamothrakiai szárnyas győzelem, más néven szamothrakiai Nike, Nike (a győzelem görög istennője) márványból készült hellenisztikus szobra, amely a Kr. e. 2. század körül készült. A hellenisztikus művészet egyik legnagyobb remekművének tartják. Jelenleg a párizsi Louvre Múzeumban látható.

6. Laokoon Csoport

Laokoon Csoport

A Laokoon egy híres szobor, amelyet három görög szobrász készített. A szobor a trójai papot, Laokoont és két fiát ábrázolja, akiket egy óriáskígyó támad meg. A szobor márványból készült, és jelenleg a Vatikáni Múzeumban látható.

7. Knidoszi Aphrodité

Knidoszi Aphrodité

A knidosi Aphrodité a Kr. e. 4. században készült Praxitelész alkotása, amely a világ egyik leghíresebb szobra. A szobor Aphrodité görög istennő életnagyságú ábrázolása.

A szobor márványból készült, és jelenleg a londoni British Museumban látható.

Praxitelész korának egyik leghíresebb görög szobrásza volt, és leginkább az Aphroditét ábrázoló szobrairól ismert. A knidosi Aphrodité az ő remekművének számít. A szobor hihetetlenül valósághű és élethű, ami akkoriban új művészeti stílusnak számított.

Aphrodité a görög mitológiában a szerelem, a szépség és a termékenység istennője volt. Gyakran ábrázolták gyönyörű, hosszú, hullámos hajú nőként.

8. Zeusz Olympiában

Zeusz Olümpiában

Ezt a hatalmas Zeusz-szobrot i. e. 455-ben állították fel. Befejezésekor ez a szobor a nézők fölé magasodott. A szobor 12 méter magas volt, és egy díszes trónus volt rajta, amelyen Zeusz ült.

9. Parthenon márványok

 Parthenon márványok

A Parthenon márványai összesen hat különböző szobrot tartalmaznak. Eredetileg Kr. e. 447 és 438 körül készítette őket Pheidiasz. A szobrokat pompás fehér márványból faragták ki, és a Parthenon részét képezték. Athéné, Héliosz, Dionüszosz és a görög mitológia más kulcsfiguráinak születését ábrázolják.

Összefoglalva, ez a top 9 legszebb görög szobor! Mindegyik hihetetlenül bonyolult és részletes, és mindegyik egyedi a maga módján. Ha valaha is lehetőséged lesz rá, hogy személyesen is megnézd valamelyiket, mindenképpen meg kell tenned – valóban lélegzetelállítóak.

Források


Utolsó frissítés: 2022.08.29.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!