Tudj meg 15 meglepő tényt a nagy zeneszerzőről, Ludwig van Beethovenről!

Tagadhatatlan, hogy Ludwig van Beethoven a történelem egyik legismertebb és legünnepeltebb zeneszerzője.5 perc


Ludwig van Beethoven a történelem egyik legnagyobb hatású klasszikus zeneszerzője. Ő komponálta a legismertebb és legkedveltebb műveket, köztük a 9. szimfóniát, az „Örömóda” címűt. Bár élete utolsó 20 évében süket volt, továbbra is komponált, és minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjeként tartják számon.

1. A matematika nem volt Ludwig van Beethoven erőssége.

Miután 11 évesen otthagyta az iskolát, Beethoven nem tanult meg szorozni vagy osztani.

2. Improvizációiról volt ismert.

Johann Baptist Cramer, Beethoven egyik kortársa egyszer azt mondta a tanítványainak, hogy addig nem tapasztaltál improvizációt, amíg nem hallottad Beethovent improvizálni.

Ludwig van Beethoven

3. Életét betegségekkel töltötte meg.

A modern orvostudomány hiánya miatt Beethoven halála előtt betegségek hosszú listáján szerepelt. A zeneszerző tífuszban, sárgaságban, fertőzésekben, krónikus májgyulladásban, reumában, szemgyulladásban, süketségben és májzsugorban szenvedett.

4. Szimfóniát komponált Bonaparte Napóleon számára.

Bár nem szerette a tekintélyt, Bonaparte Napóleont nagyon tisztelte. Az Eroicát, vagyis a harmadik szimfóniáját eredetileg Bonaparténak írta, mert Beethoven annyira csodálta őt. Végül elvetette a művet, amikor Bonaparte császár lett. Végül Napóleon nélkül írta újra a darabot.

5. Valószínűleg egy gyermekkori betegség okozta Ludwig van Beethoven süketségét.

Annak ellenére, hogy Beethoven azt állította, hogy süketsége akkor kezdődött, amikor megijedt és elesett, valószínűleg egy gyermekkori betegség, például tífusz vagy himlő okozta. Huszonhét éves korában kezdett állandó zúgást hallani.

6. Soha nem hagyta ott a napi munkáját.

Zongoraórákat adott, megrendelésre írt műveket gazdag bécsi polgároknak, és a sok elismerés ellenére saját zenéjét is kiadta.

7. Beethoven szerette a rendetlen szobákat.

A szobájában ételmaradékokat és egyéb törmelékeket lehetett találni szétszórva. A zongorája alatt egy vécé is volt. Ráadásul az arca is mindig borostás volt.

8. Életében a zenéje forradalmi hatást gyakorolt a világra.

A bécsi klasszicizmus korszaka Beethovennel együtt halt ki a generációjának zenei életére gyakorolt hatása miatt. Beethoven, aki a romantika korszakának úttörője volt, számos újdonságot írt a zenében, köztük a 9. szimfónia kóruskíséretét. Hosszú motívumok helyett rövidebb motívumokat használva, az V. szimfóniában bizonyította, hogy mestere a dramaturgiai kompozícióknak.

9. Az egyetlen operája, amelyet valaha írt, sok kritikát kapott.

A Fidelio Peter Freiherr von Braun megrendelésére íródott. Annak ellenére, hogy Beethoven 1805-ös színpadi bemutatója során a figyelem középpontjába került, a darabot sok kritika érte. Ez arra késztette, hogy átdolgozza a kottát, mígnem elkészült a negyedik változat. Tíz évnyi munka folyt az opera elkészítésén, amely valószínűleg élete egyik legjelentősebb vállalkozása.

10. Haydn tanította Ludwig van Beethovent.

Joseph Haydn, a szimfónia atyja tanította Beethovent szimfónia komponálására, miután a húszas évei elején Bécsbe költözött. Azon szokása miatt, hogy frusztrált volt tanáraival szemben, nem nagyon kedvelték egymást.

11. Beethoven gyűlölte a zongoratanítást.

Néhány esetben kivételt tett azokkal a diákokkal, akik valóban tehetségesek voltak, vagy a vonzó, bármilyen tehetséges fiatal nőkkel.

12. Ludwig van Beethoven 1770. december 16-án született Bonnban, Kölnben, Németországban.

Születésének időpontjáról nincs feljegyzés. Később kiderült, hogy két évvel idősebb, mint gondolta.

13. Egy nyilvános koncert volt az első nyilvános szereplése hatéves korában.

Első zongoraversenyére 1778. március 26-án került sor. A koncertet apja szervezte, hogy bemutassa fia kivételes zenei képességeit. Hatéves kisfiú volt a szlogen, amellyel apja a koncertet népszerűsítette. A valóságban Beethoven 8 éves volt.

14. Elszigetelt életet élt élete során.

Beethoven egész életében szociálisan esetlen volt. Fizikailag nem tartották vonzónak. Házvezetőnőit és családtagjait frusztrálták lobbanékony természete és dühkitörései. BSoha nem nősült meg, és gyermekei sem voltak.

15. A trendek nem érdekelték.

Korai zeneszerzői pályafutása során a csembaló uralta a színpadot. Ez oda vezetett, hogy a hangszert számos zeneszerző számos kompozícióban használta. Beethoven mégis zongorakompozíciókat készített, amivel senki más nem próbálkozott.

Összefoglalva, Ludwig van Beethoven figyelemre méltó zeneszerző volt, aki életében sok akadályt leküzdött. Zenéjét ma is világszerte élvezik az emberek, és öröksége továbbra is inspirálja a zeneszerzők új generációit. Ha valaha is lehetőségük lesz meghallgatni a zenéjét élőben, nagyon ajánlom. Igazán megható és gyönyörű.

Források


Utolsó frissítés: 2022.08.30.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!