in

11 érdekes tény Michael Jacksonról

Michael Jackson minden idők egyik legtehetségesebb, legelszántabb és legkedveltebb popsztárja volt. Könnyű elfelejteni, hogy mielőtt a pop királya lett, Jackson egy tinédzser volt, aki megpróbált érvényesülni a zeneiparban. Az 1958-ban született Michael Jackson félénk gyerek volt, aki az Indiana állambeli Garyben nőtt fel. Első dalát hétéves korában írta, és egész gyermek- és serdülőkorában folyamatosan dolgozott a zenéjén.

Michael Jackson a 20. század egyik legnagyobb hatású popikonja volt, és élete a popkultúra egyik legmeghatározóbb tanulmánya. Családja zűrös történetétől kezdve a hírnévvel folytatott élethosszig tartó küzdelmén át korai haláláig, Michael életét mindig is rejtélyek fogják övezni.

Tudj meg néhány érdekes tényt az énekesről.

#1 Egy vidámpark volt az otthona

Ez egyesek számára álmai otthona lehet, másoknak viszont bizarrul hangozhat. A farmja egy otthon és egy vidámpark keveréke volt. A vidámparkban volt állatsimogató, hullámvasút, vasút, dodzsem, óriáskerék és körhinta. A birtok 3000 hektár (12,14 négyzetkilométer) területű volt. És nem kizárt, hogy 17 millió és 30 millió dollár közötti összeget fizetett érte. Jelenleg a birtok értéke 100 millió USD.

#2 Jackson apja kényszerítette, hogy zenét tanuljon

Joe Jackson, Michael Jackson édesapja arra kényszerítette Michaelt és testvéreit, hogy gyakorolják a zenét. Büntetése a rossz hangok eljátszásáért vagy a hibákért az volt, hogy megütötte vagy megkorbácsolta őket. Joe legfőbb célja az volt, hogy Michael és testvérei ne kerüljenek bandákba. Így nem sok barátjuk volt, mivel így nevelték őket. A környezet, amelyben Michael felnőtt, arra kényszerítette, hogy zeneileg a legjobb legyen abban, amit csinált, és nagy mentális nyomást gyakorolt rá.

#3 A Szovjetunióban szerepelt a televízióban

A szovjet televízióban 1988-ban jelent meg egy Jackson reklámfilm az első szovjet televízióban. Michael Jackson a Szovjetunióba a világ többi részétől elválasztó vasfüggönyön keresztül is bejutott. Jackson évekig dolgozott a Pepsi Co. számára, és később közösen készítettek reklámot a Szovjetuniónak. Az 1960-as évektől kezdve a Pepsit árulták a Szovjetunióban, és egyike volt azon kevés nyugati márkáknak, amelyeket ott engedélyeztek. Michael Jackson a Pepsi reklámjában a Bad című számot adta elő. Bár az éneket nem szinkronizálták oroszra, a képernyőn cirill betűs szöveg volt látható. A Szovjetunióban Jackson zenéjét betiltották, ezért nem ismerték hírességként. A Szovjetunió bukása után, 1993-ban és 1996-ban további látogatásokat tett a Szovjetunióban.

#4 Jackson egy egészségügyi központ neve

1984. január 27-én Jackson haja kigyulladt, miközben a Pepsi reklámját forgatta. A balesetet pirotechnika okozta, aminek következtében Jackson másodfokú égési sérüléseket szenvedett a fejbőrén. Jackson ezért orrplasztikai műtéten esett át, hogy elfedje a hegeket. A Pepsi-Jackson vita pereskedés nélkül rendeződött. Egy kaliforniai egészségügyi központ, amely Michael égési sérüléseit kezelte, 1,5 millió dollárt kapott Michael adományaként. Kaliforniában a Brotman Medical Center hálából átnevezte égési sérülésekkel foglalkozó osztályát Michael Jackson Burn Centerre.

#5 Michael Jacksont 1992-ben királlyá koronázták

1992-es turnéján Jackson Afrika nyugati partvidékére látogatott, és a helyiek szívélyesen fogadták. Annyira szerették, hogy egy elefántcsontparti falu királlyá tette. Michael Jackson Amalaman Anoh volt az a név, amelyet a törzsfőnök adott neki, miután Sani királlyá koronázták. Krindjabo falujában teljes ceremóniát tartottak, amely táncot és hagyományos dobolást is tartalmazott. Hogy hivatalossá tegye királyságát, Jackson hagyományos ruhát viselt a koronázáson. Haláláig ő volt Elefántcsontpart királya. Azt mondták róla, hogy szanwi származású, és hogy ő a törzs jogos örököse. Jackson halálakor a törzsfőnök kérte, hogy holttestét a király hivatalos temetéseként temessék el, de ezt a kérést elutasították. Holttestét Dél-Kaliforniában temették el. Ennek ellenére több mint 1000 falubeli gyűlt össze két napra az emlékére.

#6 Lámák mentek felvételre Jacksonnal

Jackson egy farmon élt, ahol volt egy állatsimogató, amelyben két  láma is volt. A nevük Lola és Louis volt. Jackson egyszer bevitte őket a stúdióba, amikor a Queen énekesével, Freddie Mercuryval dolgozott együtt. Ez nagy felháborodást okozott. Jackson magával vitte háziállatát, Louis lámát Los Angelesbe is, amikor 1983-ban Mercuryval felvételt készítettek. Mercury nehezményezte, hogy ez rendszeresen előfordult. Többek között ez az egyik oka annak, hogy nem fejezték be a dal felvételét. Jackson magával vitte háziállatát, Louis lámát Los Angelesbe, amikor 1983-ban Mercuryval felvételt készítettek. Mercury nehezményezte, hogy ez rendszeresen előfordult. Többek között ez az egyik oka annak, hogy nem fejezte be a dal felvételét.

#7 Michael Jackson bőrszíne egy bőrbetegség miatt változott meg

Drámai változást láthatunk a külsejében, ha összehasonlítunk egy fotót Jacksonról a karrierje elején és a karrierje vége felé. Sokat változott a bőrszíne, ami ellentmondásos volt. Vitiligót diagnosztizáltak nála, ami egy bőrbetegség, ahol a bőr színe megváltozik, de sok más elmélet is létezik. Az emberek úgy gondolják, hogy ez szándékos volt, és hogy szégyellte a természetes bőrszínét. Jackson halála után a boncolás megerősítette, hogy Vitiligo volt. Sokan úgy gondolják, hogy megjelenésének megváltozását mentális egészségügyi problémák, például a test diszmorfia rendellenessége okozta.

#8 A gravitációt megcáfoló cipőt ő találta fel.

Híres volt a moonwalkjáról és arról a képességéről, hogy olyan szögben tudott hajolni, amit az embereknek nem szabadna elérniük.  Ezekkel a cipőkkel dacolt a gravitációval. Jackson az 5,255,452-es számú amerikai szabadalmat használta híres előadásához. Annak ellenére, hogy nem ő találta fel a moonwalkot, Jackson volt a szakértője. A gravitációval szembeni mutatványa végrehajtásához speciális cipőket használt, amelyeket a színpadra csíptetett, így a helyén tudott maradni. Jackson 2005-ben elmulasztotta a fizetést, így a szabadalom lejárt, és a formatervezés nyilvánosságra került.

#9 A Marvel Comics egyszer rajta volt a bevásárlólistáján

Jackson az 1990-es évek végén megpróbálta megvásárolni a Marvelt. A Marvel Comicsnál pénzügyi válság volt, és Michael Jackson megakarta vásárolni. A Marvel megvásárlását elsősorban az motiválta, hogy szuperhősként szerepeljen. Jackson úgy tekintett magára, mint a Marvel nagyszerű Pókemberére. Szuperhős karrierje nem az első próbálkozása volt. Amikor meghallotta, hogy lesz egy új X-Men film, jelentkezett X professzor szerepére, de ismét nem őt választották.

#10 Jackson egyik fiának anyja ismeretlen

Michael Jackson egyik gyermekének anyja ismeretlen. Jackson kétszer volt házas. Elvis Presley lánya, Lisa Marie Presley volt az első felesége, de 1996-ban elváltak. Egy Debbie Rowe nevű ápolónő volt a második felesége. Michael Joseph Jackson a fiuk, Paris-Michael Katherine Jackson pedig a lányuk. Azonban Jacksonnak van egy másik fia is, akit Prince Michael Jackson II-nek hívnak, de az anyja kiléte rejtély maradt.

#11 Michael Jackson a világ legsikeresebb halott híressége

Jackson legsikeresebb éve a halála éve volt. A halála utáni első 12 hónapban 35 millió példányt adtak el az albumaiból. Halála után mintegy 2,1 milliárd dollárnyi bevételt ért el, ami körülbelül a fele a 4,2 milliárd dolláros életében elért bevételének. Michael 2016-ban 825 millió USD-t keresett, ezzel minden idők legjobban kereső híressége lett. 2018-ban ő volt a legjobban fizetett halott híresség, 400 millió USD-t keresett.

#12 Összeomlott az internet a halálával

A Wikipedia, az AOL és a Twitter egyszerre omlott össze 2009. június 25-én 15:15-kor, Jackson halálának napján.