A pop királya: 15 érdekes tény Michael Jacksonról

Michael Jackson a zenetörténet egyik legikonikusabb alakja. Korai halála sok rajongót lesújtott, öröksége azonban még ma is hatalmas népszerűségnek örvend. 7 perc


Michael Jackson minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze volt. Az Indiana állambeli Garyben született 1958. augusztus 29-én. Jackson zenei karrierjét már fiatalon elkezdte a The Jackson 5 tagjaként. Szóló sikereket ért el olyan slágerekkel, mint az „Off the Wall”, a „Thriller” és a „Bad”. Jackson sikeres karriert futott be filmszínészként is, olyan filmekben játszott, mint a „The Wiz” és a „Captain EO”.

2009-ben bekövetkezett korai halála után is tovább él zenéje és öröksége. Íme néhány érdekes tény a néhai, nagy Michael Jacksonról.

1. Ronald Reagan humanitárius kitüntetést adott neki.

Michael Jackson

Michael Jackson élete során nagylelkűen adakozott emberbaráti célokra. A HIV és az AIDS viták csúcspontján támogatta az e témákkal kapcsolatos kampányokat. Emellett 1992-ben megalapította a Heal The World Alapítványt, hogy segítse a hátrányos helyzetű fiatalokat. Humanitárius ügyekhez is hozzájárult, amelyek a háborúk áldozatainak nyújtottak segítséget.

2. Michael Jackson volt a családja nyolcadik gyermeke.

Michael a tizenkét testvér közül a nyolcadik gyermek volt. Az Egyesült Államokban, az Indiana állambeli Garyben született 1958-ban. Gyermekként a legtöbb holmiját megosztotta testvéreivel egy átlagos kétszobás házban.

3. Michael Jackson 1979-ben eltörte az orrát.

Közvetlenül az 1979-es, Off The Wall című albumának megjelenése után szenvedett balesetet. Később ez a baleset örökre megváltoztatta az életét. Michael egy táncpróba során elesett és eltörte az orrát. Ahhoz, hogy újra normálisan tudjon lélegezni, plasztikai műtétet kellett elvégezni az orrának helyreállítására.

4. Ötéves korában kezdett el fellépni.

Csodagyerekként Michael Jacksont zenei zseninek tartották. Négy idősebb testvére 1964-ben Jackson 5 néven zenekart alapított, amely belőle és idősebb testvéreiből állt. Joe Jackson edzette és menedzselte őket a debütálásuk alatt.

5. A híres ikon Elvis Presley lánya, Lisa Marie Presley feleségül vette őt.

Michael Jackson 1994 májusában vette feleségül Elvis Presley lányát. Húsz hónap után azonban a kapcsolat véget ért. A pár 1996 januárjában vált el.

6. A történelem során ő nyerte a legtöbb díjat

Pályafutása során 13 Grammy-díjat nyert, köztük egy Grammy Legend Awardot és egy Grammy Lifetime Achievement Awardot. Továbbá hat Brit-díjat, öt Billboard zenei díjat és 24 American Music Awards-ot kapott. A Guinness World Records listáján 20 világrekord szerepel, és 2006-ra a világ legsikeresebb előadójaként ismerték el.

7. Michael Jackson számára a vitiligo volt a diagnózis, de ő elfogadta.

Jackson nem azért változtatta meg szándékosan a bőrét, mert utálta, hogy fekete. Ehelyett Vitiligóban szenvedett, egy olyan bőrbetegségben, amelyet depigmentációs foltok jellemeznek. A mentális egészségére negatívan hatott, amikor a média azt találgatta, hogy fehérnek akar kinézni.

8. El akarta játszani a Pókember szerepét

A Marvel Comics az 1990-es évek végén csődöt jelentett. Michael ötlete volt, hogy megvásárolja, hogy a saját képére formálhassa újra Pókembert. Bár sok rajongó és a produkció vezetői erősen ellenezték, hogy ő játssza Pókembert, ő kijelentette, hogy szándékában állt eljátszani a szerepet. Végül nem játszotta el.

9. Gyerekkorában Michael Jackson apja bántalmazó volt.

Azt állította, hogy apja gyakran bántalmazta őt fizikailag és mentálisan. Több testvére is beszélt arról, hogy apja az egész családot elnyomta. Joe Jackson, egy bukott blues zenész, különösen kemény volt Michael Jacksonhoz. Ennek oka az volt, hogy ő mutatta a legtöbb zenei képességet.

10. Rengeteg háziállata volt.

Az állatok erős szenvedélyt jelentettek számára. Patkányok, kutyák, struccok, zsiráfok, csimpánzok, lámák, kígyók, békák, nyulak és még sok más állatot gyűjtött. Egy privát állatkertet nyitott, hogy otthont adjon egzotikus háziállatainak és társainak egyre növekvő gyűjteményének. Ebben az állatkertben elefántok és oroszlánok is voltak.

11. Hamis pletykákat terjesztett róla a sajtó és a média.

Michael Jacksont nagyon titokzatos embernek tartották. Amikor megvádolták vagy elméletet gyártottak róla, ritkán foglalkozott azzal, hogy helyreigazítsa a médiát. Ezért a rajongóinak és a nyilvánosságnak maradt a találgatás és az elméletek gyártása titokzatos személyiségével kapcsolatban.

12. Michael Jackson a halála előtt a This Is It koncertjét készült előadni.

Michael Jackson hónapokkal a halála előtt egy 50 koncertből álló This Is It nevű visszatérő turnén dolgozott, amelyet a londoni, újonnan megnyitott O2 arénában tartottak volna. Michael Jackson vényköteles gyógyszerfüggősége következtében néhány hónappal később elhunyt.

13. A Szovjetunió televíziójának egyik reklámjában Michael Jackson volt az első nyugati.

A reklámozó időt vásárolt a szovjet televízióban, hogy két Pepsi-Cola-reklámban táncoljon a „Bad” című slágerére. A 60 másodperces reklámok alatt a hangját nem szinkronizálták oroszra. Az 1980-as évek végén a Pepsi-Cola hat reklámot készített a szovjet televízió számára.

14. Michael Jackson nettó értéke

Mivel Michael Jackson már nem él, nehéz megbecsülni a nettó vagyonát. Élete során körülbelül 500 millió dollárt keresett. Bevételeinek nagy része saját zenéjéből származott, a többi más művészek dalaiból.

Kiderült azonban, hogy hírneve ellenére az énekes valójában eladósodott, amikor meghalt, mert túlköltekezett.

15. Kedvenc Disney-figurája Pinokkió volt

Összefoglalva, Michael Jackson egy rendkívül tehetséges és sikeres művész volt, aki sajnos 2009-ben elhunyt. Úttörő szerepet játszott a zeneiparban, és befolyása még ma is érezhető. Ugyanakkor ellentmondásos személyiség is volt, és örökségét továbbra is vitatják. Az azonban tagadhatatlan, hogy zenei ikon volt, és öröksége a zenéjén keresztül tovább él.

Források

Utolsó frissítés: 2022.08.30.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!