Miért furcsábbak a vízilovak, mint gondolnád?

Elképesztő tények ezekről a nem túl szelíd óriásokról3 perc


A víziló az egyik legnagyobb szárazföldi emlős. Egyúttal Afrika egyik legveszélyesebb állatai közé tartoznak. Íme néhány érdekes tény a vízilóról

 1. Becslések szerint Afrikában évente 500 embert öl meg a víziló, ami a világ egyik legveszélyesebb állatává teszi.
 2. A vízilovak hangosak. Morogásuk, zihálásuk és horkantásuk hangerejét 115 decibelre mérték, ami megegyezik egy rockkoncert hangerejével 5 méter távolságból.
 3. Bár a vízilovak könnyedén mozognak a vízben, úszni nem tudnak. Ezek az állatok úgy siklanak a vízben, hogy ellökik magukat más tárgyaktól.
 4. Anélkül, hogy levegőért fel kellene jönniük, akár öt percig is a víz alatt maradhatnak.
 5. Az elefánt és az orrszarvú mellett a víziló az egyik legnagyobb állat bolygónkon. Egy átlagos, kifejlett hím akár a 3000 kg-ot is elérheti. A nőstény általában 1300 kg körüli súlyú.
 6. A vízilóborjak életük első évében az anyatejjel táplálkoznak. Amíg a vadonban önállóan nem tudnak megélni, az anyjuk közelében maradnak táplálékért.
 7. A vízilovak érzékeny bőrük miatt idejük nagy részét a vízben töltik. Érdekes módon azonban a testük saját naptejet termel. Idővel úgy fejlődtek ki, hogy képesek rózsaszínű izzadságot kiválasztani testük egészén. Az olajos anyag a bőrük pórusaiból származik, és megvédi őket a nap okozta károsodástól és a fertőzésektől. Valójában nincsenek verejtékmirigyeik.
 8. A vízilovak ürülékük dobálásával jelzik területüket. Mivel a vízilovaknak meg kell védeniük a területüket, veszélyesnek és kiszámíthatatlannak tartják őket. A nőstények hevesen védik kicsinyeiket, a hímek azonban agresszívebbek és fenyegetőbbek. Bárkit megtámadnak, aki a személyes területükre merészkedik, legyen az állat vagy ember.
 9. A becslések alapján 115.000 és 130.000 közötti közönséges víziló maradt a vadonban. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején az orvvadászat és az élőhelyek elvesztése csökkentette a víziló globális számát, de a szigorúbb bűnüldözés azóta elérte a populáció stagnálását.
 10. Egyetlen éjszaka alatt mintegy 35 kilogramm füvet képesek elfogyasztani.
 11. Szájukat csaknem 180 fokban képesek kinyitni. Állkapocscsuklójuk messze hátul helyezkedik el, ami lehetővé teszi számukra, hogy majdnem 180 fokban nyissák ki a szájukat. A víziló harapóereje 12 600 kPa. Összehasonlítva az oroszlán harapási erejével, amely mindössze 4500 kPa.
 12. A vízilovak a szárazföldön futva több mint 40 km/órával is képesek száguldani, bár nem tartoznak a leggyorsabb állatok közé. A sebességet tekintve ez nagyjából olyan, mintha mopedre ülnének.
 13. A vízilovak általában 40-50 évig élnek.
 14. A víziló képes aludni, miközben teljesen elmerül a víz alatt, és időnként felbukkan, hogy levegőt vegyen, mielőtt visszasüllyedne és újra aludna.

Összefoglalva, a víziló egy érdekes, sok egyedi tulajdonsággal rendelkező élőlény. Nagy és nehéz testfelépítésű, rövid lábakkal és hatalmas fejjel. Növényevők, amelyek idejük nagy részét a vízben töltik, ahol viszonylag biztonságban vannak a ragadozóktól. Ennek ellenére veszélyes állatok, és ennek megfelelően kell őket tisztelni.

Ez is érdekelhet: A szavanna leglenyűgözőbb állatai

Források


Utolsó frissítés: 2022.09.07.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!