Melyek a legokosabb állatok?

A Föld legokosabb állatainak listája10 perc


Az intelligencia mérésének sokféle módja létezik, de a tudósok általában egyetértenek abban, hogy egyes állatok okosabbak, mint mások. Ez a lista az ember által ismert legokosabb állatok közül emel ki néhányat, a problémamegoldó, szerszámhasználó és emberekkel való kommunikációs képességük alapján. A nagy majmoktól a közönséges polipokig ezek a Föld legokosabb élőlényei.

1. Galamb

Galamb

A galambok a bolygó egyik legokosabb állatai közé tartoznak. Képesek eligazodni a városokban, és nagy távolságokból is hazatalálnak. A galamboknak nagyszerű memóriájuk van, és emlékeznek az emberekre, helyekre és dolgokra. A problémamegoldásban is nagyon jók. A galambok azon kevés állatok közé tartoznak, amelyek képesek felismerni magukat a tükörben.

A galambok azt is bebizonyították, hogy képesek felismerni saját tükörképüket, ami összetett önismeretről tanúskodik.

Komplex önismerettel rendelkeznek, és képesek felismerni saját tükörképüket. Ez azt jelenti, hogy tudatában vannak saját létezésüknek, és képesek absztrakt módon gondolkodni.


2. Patkány

Patkány

A patkányok több okból is intelligensek. Először is, hosszú időn keresztül képesek emlékezni dolgokra. Másodszor, jók a problémamegoldásban, és ki tudják találni, hogyan győzzék le az akadályokat. Végül pedig a patkányok nagyon társas lények, és összetett érzelmekkel rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy megértsék, mit érez a többi patkány.

Mindezek a tulajdonságok a patkányokat ideális jelöltekké teszik a kutatók számára. Könnyen betaníthatók feladatok elvégzésére, és viselkedésük viszonylag könnyen megjósolható és irányítható.


3. Sertés

Sertés

A hathetes disznók képesek megérteni a tükrözés fogalmát; az emberi gyerekeknek több hónapra van szükségük ehhez.

Az anyadisznó „énekel” a kismalacoknak, miközben eteti őket, és a sertések körülbelül 20 különböző hangot használnak a kommunikációhoz. A legtöbb állattól eltérően a sertések reagálnak az érzelmekre, és adott esetben még empátiát is mutatnak.

A sertések társas állatok, és szoros kötelékeket alakítanak ki más sertésekkel. Emellett nagyon kíváncsiak, és szeretik felfedezni a környezetüket. A sertések szelíd teremtmények, de ha kell, vadak is tudnak lenni.


4. Polip

Polip

A polipok több okból is intelligensek. Nagy az agy-test arányuk, ami azt jelenti, hogy az agyuk jóval nagyobb a szokásosnál. Emellett jól fejlett neuronokkal és összetett idegrendszerrel rendelkeznek. Ezenkívül a polipok képesek tanulni és emlékezni a feladatokra. Ismert, hogy képesek üvegeket kinyitni, fedeleket lecsavarni, és még az akváriumokból is megszöknek.

A polipok képesek megváltoztatni bőrük színét és textúráját is. Ez a képességük lehetővé teszi számukra, hogy álcázzák magukat és elvegyüljenek a környezetükben. A polipok ezt a képességüket védekezésre és támadásra egyaránt használják. Vadászat közben a színüket a zsákmányuk színéhez tudják igazítani, így könnyebben tudnak elég közel kerülni ahhoz, hogy elkapják azt.


5. Elefánt

Elefánt

Az elefántok az egyik legintelligensebb állat a bolygón. Méretes agyuk van, és képesek hosszú ideig emlékezni a dolgokra. Az elefántoknak jó szaglási érzékük is van, és infravörös hangok segítségével tudnak kommunikálni egymással.

A tudósok úgy vélik, hogy az elefántok azért ilyen intelligensek, mert ilyen összetett társas csoportokban élnek. Emlékezniük kell arra, hogy hol jártak, mit láttak, kik a barátaik és kik az ellenségeik. Az elefántoknak arra is szükségük van, hogy hatékonyan tudjanak kommunikálni egymással, hogy fenntarthassák ezeket a társas kapcsolatokat.

Egyértelmű, hogy az elefántok nagyon intelligens állatok. Nagy agyuk, jó memóriájuk és hatékony kommunikációs képességeik lehetővé teszik számukra, hogy összetett társas csoportjaikban jól boldoguljanak.


6. Csimpánz

Csimpánz

A tudósokat régóta lenyűgözi a csimpánzok intelligenciája. Ők azon kevés állatok egyike, amelyek képesek szerszámokat használni, és arról is ismeretes, hogy jelbeszéddel kommunikálnak az emberrel. A csimpánzoknak jó a memóriájuk is, és gyorsan megtanulnak új feladatokat.

Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért olyan intelligensek a csimpánzok. Az egyik elmélet szerint az őseik intelligensek voltak, és ez az intelligencia generációkon keresztül öröklődött. Egy másik elmélet szerint a csimpánzoknak testméretükhöz képest nagy az agyuk, ami előnyt jelent számukra az új dolgok megtanulásában.

Bármi is legyen intelligenciájuk oka, kétségtelen, hogy a csimpánzok a bolygó egyik legokosabb állatai közé tartoznak. És ahogy egyre többet tudunk meg róluk, talán az emberi intelligencia néhány rejtélyét is meg tudjuk fejteni.


7. Palackorrú delfin

Palackorrú delfin

A palackorrú delfinek a Föld egyik legintelligensebb állatai közé tartoznak. Játékos viselkedésükről ismertek, de emellett nagyon okosak is.

Számos oka van annak, hogy a palackorrú delfinek miért ilyen intelligensek. Egyrészt nagy agyuk van. Az agyuk körülbelül akkora, mint az emberé, és hasonló számú idegsejtjük van.

A másik ok, amiért a palackorrú delfinek intelligensek, az a jó memóriájuk. Hosszú ideig képesek emlékezni dolgokra, és később is fel tudják idézni azokat.

Amellett, hogy könnyen idomíthatóak, a delfinek felismerik magukat a tükörben, észreveszik a tükörképben a testükön lévő ismeretlen jeleket, felismerik a televízióban látható képeket.

Végül pedig a palackorrú delfinek jók a problémamegoldásban. Képesek kitalálni, hogyan kell olyan dolgokat csinálni, amire más állatok nem képesek. Például képesek olyan eszközöket használni, amelyek segítenek nekik halat fogni.

Mindezek a tényezők a palackorrú delfineket a bolygó legokosabb állatai közé teszik.


8. Orangután

Orangután

Az orangutánok talán a legintelligensebb állatok a bolygón. Köztudott, hogy eszközöket használnak, összetett problémákat oldanak meg, és még az emberrel is kommunikálnak.

Az orángutánoknak nagyon fejlett a prefrontális agykérge, amely az agynak a tervezésért és a döntéshozatalért felelős része. Ez teszi lehetővé számukra az absztrakt gondolkodást, és az ok-okozati összefüggések megértését. Ez segít nekik abban is, hogy jobban emlékezzenek dolgokra, mint más állatok.

Az orangutánok nagyon jól tudják használni a kezüket. Szembefordítható hüvelykujjuk van, és jól meg tudnak fogni dolgokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy olyan módon használjanak szerszámokat, ahogyan más állatok nem.

Az orangutánok nagyon kíváncsi lények. Mindig felfedezik a környezetüket, és megpróbálják kitalálni, hogyan működnek a dolgok.

9. Házi macska

Házi macska

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a házimacska sokkal intelligensebb, mint korábban gondolták. Az Edinburgh-i Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a macskák képesek emlékezni és felidézni összetett információkat, és ezeket a jövőbeni döntések meghozatalához felhasználni.

Ez az intelligencia valószínűleg annak köszönhető, hogy a macskák úgy fejlődtek ki, hogy évezredek óta az ember mellett élnek. Ennek eredményeképpen megtanulták, hogyan olvassák az emberi jeleket, és hogyan használják azokat a saját előnyükre. Például amikor az ember rámutat valamire, a macskák gyakran abba az irányba néznek, mert tudják, hogy kommunikálni próbálunk velük.

Miért olyan intelligensek tehát a házimacskák? Valószínűleg azért, mert fejlődniük és alkalmazkodniuk kellett ahhoz, hogy túléljenek otthonainkban és közösségeinkben. Megtanulták, hogyan olvassák a jelzéseinket, és saját intelligenciájukat felhasználva olyan döntéseket hoznak, amelyek a javukra válnak.


10. Házi kutya

A házi kutyák a bolygó egyik legintelligensebb állatai közé tartoznak. Képesek megérteni az emberi érzelmeket és a maguk módján kommunikálni velünk. A kutyák bizonyítottan okosabbak, mint a legokosabb állatok, köztük a főemlősök.

Számos oka van annak, hogy a házi kutyák miért ilyen intelligensek. Az egyik ok az, hogy évezredek óta arra tenyésztik őket, hogy a társaink legyenek. Ez azt eredményezte, hogy rendkívül jól megértik érzelmeinket és viselkedésünket. A másik ok az, hogy nagyon jó memóriával rendelkeznek. A kutyák emlékeznek olyan dolgokra, amelyek évekkel ezelőtt történtek velük, ezért olyan jók a kiképzésben.

A kutya intelligenciáját sokféleképpen lehet mérni. Az egyik leggyakoribb teszt az úgynevezett Canine IQ Test, amely a kutya tanulási és emlékezeti képességét vizsgálja. Egy másik teszt, a Stanley Coren Dog Intelligence Test, a kutya munka- és engedelmességi képességeit vizsgálja.

Általánosságban elmondható, hogy a házi kutyák meglehetősen intelligensek. Több ezer éve tenyésztik őket, hogy társaink legyenek, és mellettünk dolgozzanak. Ennek eredményeképpen olyan kutyák születtek, amelyek jól megértik az emberi viselkedést és jól reagálnak a parancsainkra.


Összefoglalva, sok okos állat van a világon. Mindegyiknek megvannak a maga egyedi képességei, amelyek különlegessé teszik. Elképesztő belegondolni, hogy ezek az állatok mennyi mindenre képesek, és mennyi mindent kell még tanulnunk róluk.

Utolsó frissítés: 2022.09.06.


Tetszett? Kérlek oszd meg

1 share
Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!