Tudj meg 12 érdekes német juhászkutya tényt

A német juhászkutyák hűségükről, intelligenciájukról és erejükről ismertek. De ezek a kutyák többet rejtenek magukban, mint ami látszik.5 perc


Ha hűséges és védelmező társat szeretnél, ne keress tovább, mint a német juhászkutya. Változatlanul a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtájaként tartják számon, mivel hihetetlenül intelligensek és jól képezhetőek. Kiváló családi kedvencek, és mind engedelmességi, mind munkaszerepben kiválóak.

1. Az I. és II. világháború alatt a katonák mellett dolgoztak.

Az első világháború alatt vöröskeresztes kutyaként, mentőkutyaként, őrkutyaként, hírvivőként és őrszemként szolgáltak a német katonák mellett. Még a lőszert is ők hordták.

A II. világháborúban ismét a németek szolgálatában álltak, de ezúttal az Egyesült Államok is használta őket. Az amerikai hadsereg német juhászkutyakiképző központokat hozott létre, és a katonákkal való együttműködésre úgynevezett harci kutyás szakaszokban vetette be őket.


2. A német juhászkutyák természetes ösztöne a terelés.

A juhok terelése és a juhnyájak őrzése eredetileg a német juhászok feladata volt. Ez a munka villámgyors reflexeket és csúcssebességű futást igényelt. A fajta tökéletes volt erre a munkára. Teljes sprintben akár 50 km/h sebességet is elérhetnek. Pásztorkodás közben inkább trappolnak, mint futnak, átlagosan körülbelül 30 km/hs sebességgel.


3. A német juhászkutyák orra mindent felfedez.

A kutyák szaglása 10 000-100 000-szer jobb, mint az embereké, mivel millióval több szagreceptorral rendelkeznek.


4. Ezeknek a kutyáknak az első világháború után kellett nevet változtatniuk.

Az I. és II. világháború után az emberek nem nagyon szerettek semmit, amiben benne volt a „német” szó. Egy kennelklub az Egyesült Királyságban úgy döntött, hogy átnevezi a kutyákat „elzászi farkaskutyák”-ra Franciaország egyik határvidéke, Elzász után.

Az Amerikai Kennel Klub sokkal egyszerűbb megközelítést választott. A kutyákat csak „Shepherd Dogs” néven emlegették, ami úgy tűnt, hogy megszünteti a velük szembeni előítéleteket.


5. A kutyafajták között az intelligencia tekintetében a harmadik helyen állnak.

Mivel munkakutyák voltak, konkrétan pásztorkutyák, és a terepen intelligenciára volt szükség, intelligenciájukat őseiktől örökölték. Fontos, hogy a kutya éles eszű, figyelmes és logikus maradjon, hogy szemmel tudja tartani a nyájat.


6. A német juhászkutyáknak 11 hivatalos színe van.

Legalábbis ezt állítja az Amerikai Kennel Klub, amely erősen szabályozza ezt a fajtát. A megengedett színek: fekete, barnás, fehér, máj, coboly, fekete és krém, fekete és vörös, fekete és ezüst, kétszínű, szürke és kék.


7. Az USA-ban a második legnépszerűbb kutyafajta.

8. Schutzhund, a német juhászkutya hivatalos sportja.

Legendás, hogy mennyire sokoldalú ez a fajta. A német juhászkutya rajongói létrehozták a Schutzhund nevű sportot, hogy megmutassák intelligenciájukat és sokoldalúságukat. Ebben a sportban a kutyák egy sor kihívást jelentő próbának vetik alá magukat, beleértve a kiértékelést és a kiképzést.


9. A német juhászkutyák mérete és élettartama

Kétségtelen, hogy a német juhászkutya fajta nagytestű. A kanok akár 60-70 centiméter magasra is megnőhetnek, és 30-40 kilót nyomnak. A kanokhoz képest a nőstények kisebbek, 55-60 cm magasak és 22-30 kilogrammosak.


10. A német juhászkutyákat könnyű kiképezni?

Más kutyafajtákkal összehasonlítva a német juhászkutyák engedelmesek, így könnyebben idomíthatók. Nemcsak a feladatképzéssel, hanem az engedelmességi képzéssel is jól boldogulnak. Könnyen engedelmeskednek a parancsoknak, ha megszólítod őket.


11. A német juhászkutyák hűségesek egy emberhez?

Egyszemélyes kutyáknak tartják, mert a gazdájukhoz való rendkívül hűségük miatt. Ha kölyökkorban megfelelően kiképzik és szocializálják, a fajta kötődik „az embereihez”, és ideális családi háziállat lesz belőle.


12. Mik a német juhászkutyák gyengeségei?

A csípőízületi diszplázia komoly gondot jelent ennél a fajtánál. Számos tulajdonos találkozott már ezzel a problémával, és ez egy visszatérő téma. Az epilepszia szintén kockázatot jelent számukra. A munkakutyákat gyakran érinti ez az örökletes betegség, amely rohamokat okozhat.


Összefoglalva, a német juhászkutya számos okból kiváló kutyafajta. Intelligensek, hűségesek és védelmezőek, így kiválóan alkalmasak családok számára. Könnyen képezhetőek, és kiváló munkakutyák. Ha szerető és sokoldalú kutyát szeretnél, a német juhászkutya a tökéletes fajta számodra.

Források

Utolsó frissítés: 2022.09.13.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!