16 lenyűgöző tény a zsiráfról

A szárazföld legmagasabb állatának titkai3 perc


A zsiráfok a világ egyik legikonikusabb állatai közé tartoznak. Ezek a magas, elegáns teremtmények évszázadok óta rabul ejtik az emberek szívét. Íme néhány érdekes tény a zsiráfokról, amit talán nem is tudtál.

 1. A zsiráfok rövid távon akár 55 km/h sebességet is elérhetnek.
 2. Nincs két zsiráf, amelyeknek ugyanolyan a szőrzetük, ahogyan két embernek sincs ugyanolyan ujjlenyomata.
 3. A zsiráfok nyelve 45-50 cm hosszú, és kékeslila színű.
 4. A zsiráfnak csak néhány naponta kell vizet innia. Növényi táplálkozásuk biztosítja számukra a víz nagy részét, ami jó, tekintve, hogy magasságuk megnehezíti az ivást.
 5. A zsiráfbébik születésük után egy órával már fel tudnak állni, sőt futni is tudnak.
 6. A zsiráfok mind a hím, mind a nőstény oldalukon szarvakkal születnek. Biztonsági okokból ezek a szarvak születéskor nincsenek a koponyához rögzítve, és laposan fekszenek. Később az élet során összeolvadnak a koponyával.
 7. Ha a földön alszik, az csak néhány perces szunyókálás. Alvás közben általában egyenesen maradnak.
 8. A zsiráfnak naponta több mint 75 kiló táplálékra van szüksége, és a levelekből álló étrend azt jelenti, hogy idejük nagy részét evéssel töltik.
 9. A zsiráfok a világ legmagasabb emlősei. A legtöbb ember még az újszülött zsiráfoknál is alacsonyabb.
 10. A zsiráfok nem érik el a földet, mert a nyakuk túl rövid. A zsiráfoknak előbb szét kell tárniuk mellső lábaikat és/vagy be kell hajlítaniuk a térdeiket, mielőtt le tudják hajtani a nyakukat, hogy vizet igyanak.
 11. Bár a zsiráfoknak hosszú a nyakuk, az emberekhez hasonlóan csak hét nyakcsigolyájuk van. Egy csigolya akár tíz hüvelyk hosszú is lehet.
 12. A zsiráfok úgy járnak, hogy a lovakkal és a legtöbb más négylábúval ellentétben egyszerre mozgatják mindkét lábukat ugyanazon az oldalon. A lépéseket a bal első és a bal hátsó lábakkal teszik meg, majd a jobb első és a jobb hátsó lábakkal.
 13. A zsiráfok világnapját június 21-én ünnepeljük.
 14. A zsiráfok nyaki vénái hihetetlenül rugalmasak, és nagy egyirányú szelepekkel rendelkeznek, hogy ivás közben ne áramoljon vissza a vér az agyukba. Ez megvédi az agyukat a hirtelen vérnyomásváltozásoktól, amikor isznak.
 15. A zsiráfok szíve körülbelül 11 kilogrammot nyom, és nyugalmi állapotban percenként 40-90 ütés között ver.
 16. Julius Caesar i. e. 46-ban Alexandriából hozta az első zsiráfot Európába, amikor a polgárháború évei után diadalmasan visszatért Rómába.

Ez is érdekelhet: Minden amit a zebráról tudni kell

Tetszett ez a zsiráfokról szóló cikk? Szeretünk új dolgokat megtudni a minket körülvevő világról, és reméljük, te is! Ha többet szeretnél megtudni a zsiráfokról és élőhelyükről, ajánljuk a Giraffe Conservation Foundationt, amely remek forrás ezekről a csodűlatos állatokról és az őket érintő problémákról.

Utolsó frissítés: 2022.09.06.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!