15 lenyűgöző tények a zebráról

Te is rajongsz az imádnivaló zebrákért? Ismerd meg ezt a csodálatos teremtményt a szórakoztató és érdekes zebra tények segítségével.5 perc


A zebra egy gyönyörű és egyedülálló állat, amely Afrikában található. Nagyon társas lények, és csordákban élnek. A zebrák nagyon kíváncsi és intelligens állatok is. Íme néhány érdekes tény a zebrákról, amit talán nem tudsz.

1. A zebracsíkok olyan egyediek, mint az emberi ujjlenyomatok.

Nincs két ugyanolyan csíkmintázatú zebra, ahogyan két embernek sincs ugyanolyan ujjlenyomata. A tudósok úgy vélik, hogy a csíkok álcázhatják a zebrát a ragadozók elől, vagy segíthetnek a testhőmérsékletének szabályozásában. Bármi legyen is az ok, a csíkok mindenképpen az egyik legjellegzetesebb vonása ennek a csodálatos állatnak.

2. A zebrák képesek nonverbálisan kommunikálni

zebra

Széles körben ismert, hogy a zebrák társas lények. Kevésbé ismert, hogy számos módszerrel kommunikálnak egymással nonverbálisan.

Többek között érintés útján kommunikálnak. Gyakran megsimogatják és ápolják egymást, ami segít megerősíteni a társas kötelékeket. A zebrák a farkukkal is jeleznek egymásnak. Például a farkukkal villogtatva jelezhetik, hogy idegesek vagy izgatottak.

Egy másik módja a kommunikációnak a testbeszéd. A fülüket, a szemüket és a testtartásukat használják arra, hogy üzeneteket közvetítsenek a többieknek. Például egy zebra leengedheti a fejét és a fülét, hogy engedelmességet mutasson, vagy felemelheti a fejét és a fülét, hogy agresszívebbnek tűnjön.

Végül a zebrák hangadással is kommunikálhatnak.

3. Minden zebra Afrikában él

A zebra a lófélék családjába tartozó emlős. A zebráknak három faja létezik: a síkvidéki zebra, a Grévy-zebra és a hegyi zebra. Valamennyi Afrikában él.

A síkvidéki zebra a leggyakoribb és legelterjedtebb zebrafaj. A síkvidéki zebrák Afrika egész szubszaharai részén szavannákon és füves területeken élnek. A Grévy-zebra a legnagyobb zebrafaj, Etiópia és Kenya északi részén száraz élőhelyeken él.

4. Nagyon társas állatok.

zebra csorda

A zebrák nagyon védik a kicsinyeiket, és ha fenyegetve érzik magukat, kört alkotnak körülöttük. Egymással is kommunikálnak hangadással és testbeszéddel.

5. Képesek állva aludni.

Ez a tulajdonságuk közös a lovakkal és a szamarakkal. A zebrák azért képesek állva aludni, mert erős lábizmaik vannak. Ezek az izmok lehetővé teszik számukra, hogy alvás közben is megőrizzék az egyensúlyukat.

Ha láttál már zebrát a vadonban, akkor tudod, hogy mindig mozgásban vannak. Napközben legelnek, majd vizet keresnek. Emiatt nincs idejük arra, hogy hosszú időn keresztül lefeküdjenek és aludjanak.

6. Minden zebrafajnak különböző típusú csíkjai vannak

Mindegyik zebrafajnak más-más típusú csíkjai vannak.

A másik két fajhoz képest a síkvidéki zebrának szélesebbek a csíkjai. A hegyi zebrák nyakán, törzsén és lábain függőleges csíkok vannak. A Grévy-zebra általában magasabb, nagyobb fülekkel rendelkezik, és csíkjai keskenyebbek.

7. A hím zebrákat csődörnek, a nőstényt kancáknak, a kis zebrákat pedig csikóknak nevezik

8. Hatalmas zebracsordák

A csordák mérete változó, általában 5-20 család vándorol együtt. Ez a létszám elérheti az 1000 egyedet is. A családok általában egy ménből, egy vagy két kancából és utódaikból állnak. A zebrák szoros köteléket alakítanak ki a családjuk többi tagjával, és egész életükben ugyanannál a csordánál maradnak. Nagyon társas lények, és szeretnek mások társaságában lenni. Emellett nagyon kíváncsiak és érdeklődők, mindig felfedezik a környezetüket.

9. Egy zebracsikó a születését követő hat percen belül fel tud állni. Húsz perccel később már járnak, negyven perccel később pedig már futnak.

zebra csikó

10. A Grevy-zebra veszélyeztetett fajnak számít.

11. Mik azok a zobroidok?

A legkorábban feljegyzett zebrahibrid a quagga, amely egy zebra és egy ló keresztezése volt. A quaggát először a 19. század elején tenyésztették ki, és népszerű volt az állatkertekben és cirkuszokban. Az utolsó ismert quagga azonban 1883-ban pusztult el.

A 19. század eleje óta a zebrákat lovakkal vagy szamarakkal tenyésztik, hogy „zebridákat” hozzanak létre. A zebroidok általában terméketlenek, és lovaglóállatként vagy munkacélokra használják őket. A legelterjedtebb a zorse, amely a zebra és a ló keresztezése.

12. A vadon élő zebrák vadon élő populációját 2016-ban 500 000-re becsülték.

13. A vadon élő zebrák valóban képesek hosszabb ideig víz nélkül élni. Képesek úgy is túlélni, hogy csak ötnaponta egyszer isznak vizet.

14. Ahhoz képest, hogy csak egy-egy lábujjuk van, akár 65 kilométert is képesek futni óránként.

15. Amikor ragadozók támadnak rájuk, cikk-cakkos mintákat futnak, hogy elkerüljék, hogy elkapják őket.

Források


Utolsó frissítés: 2022.09.05.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!