A szavanna leglenyűgözőbb állatai

Az oroszlánoktól az elefántokig, megtudhatod, mely állatok uralkodnak az afrikai síkságokon.11 perc


Amikor a legtöbb ember meghallja az „Afrika” szót, azonnal a vadállatoktól hemzsegő, hatalmas szavannákra gondol. És bár ez kétségtelenül a kontinens egyik jellemzője, Afrikában ennél sokkal többről van szó. Az Indiai-óceán lenyűgöző tengerpartjaitól a Kilimandzsáró hófödte csúcsaiig Afrika igazán változatos és lenyűgöző hely.

Természetesen az egyik dolog, amiről Afrika a legismertebb, az állatai. Az oroszlánoktól és az elefántoktól a zsiráfokig és a zebrákig számtalan ikonikus afrikai állat otthona a kontinens.

Íme tíz a legnépszerűbb afrikai szafariállatok közül.

1. Oroszlán

Oroszlán

Az oroszlánok az afrikai szafarik egyik legnépszerűbb állatai. Íme néhány szórakoztató tény ezekről a nagymacskákról:

 • Az oroszlánok a tigrisek után a második legnagyobb macskafaj a világon.
 • A felnőtt hím oroszlánok súlya 330 és 550 font között van, míg a nőstények 250-400 fontot nyomnak.
 • Az oroszlánok futás közben akár az 50 mérföld/órás sebességet is elérhetik.
 • Az oroszlánok jellemzően 10-14 évig élnek a vadonban, fogságban pedig akár 20 évig is.
  Az oroszlánt a ” dzsungel királyának” tartják, de valójában füves, erdős és bozótos területeken él.
 • Az oroszlánok egy csoportját falkának nevezik, és 3-30 rokon nőstényből és kölykeikből, valamint néhány nem rokon hímből áll.

2. Elefánt

 Elefánt

Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor először látsz egy afrikai elefántot a vadonban. A bolygó legnagyobb szárazföldi állataként igazán lenyűgöző teremtmények. fenséges és félelmetes, az afrikai elefántokat minden vadon élő állatbarátnak kötelező látni. Egy szafari tökéletes alkalom arra, hogy testközelből megismerkedjünk ezekkel a szelíd óriásokkal. Személyesen látni őket felejthetetlen élmény, amely örökre megmarad. Néhány tény:

Afrikában és Ázsiában őshonos, két fő elefántfaj létezik – az afrikai bokorelefánt és az ázsiai elefánt.

Az elefántok rendkívül intelligens lények, amelyek képesek tanulni és összetett feladatokat végrehajtani. Nagyon erős memóriával is rendelkeznek, amelyről ismert, hogy több évtizedet is átfog.

Az elefántok társas állatok, amelyek csordáknak nevezett családi csoportokban élnek. A csordát egy matriarcha – a legidősebb és legtapasztaltabb nőstény – vezeti, és általában rokon nőstényekből és fiatal borjaikból áll. A hím elefántok akkor hagyják el a csordát, amikor elérik az ivarérettséget, körülbelül 12 éves korukban.

Bár hatalmas állatok, az elefántok meglepően mozgékonyak, és futás közben akár 40 km/h sebességet is elérhetnek!


3. Gepárd

Gepárd

A gepárd a világ leggyorsabb szárazföldi állata, akár 110 km/h sebességgel is képes futni. Ezek a nagymacskák a sebességre lettek építve, hosszú, karcsú lábaikkal és rugalmas gerincükkel. A gepárdok abban is különlegesek, hogy csak dorombolni tudnak – nem tudnak üvölteni, mint a nagymacskafélék családjának többi tagja.

Bár gyorsak, a gepárdok nem különösebben jó vadászok. Valójában a vadászatoknak csak körülbelül 50%-a sikerül nekik. A kisebb zsákmányt, például gazellákat vagy impalákat gyakran egyetlen nyakon harapással ejtik el.


4. Zsiráf

Zsiráf

A Föld legmagasabb állataként azt gondolnánk, hogy a zsiráfokat könnyű észrevenni a szafarin. Színezetük azonban gyakran tökéletes álcázásra alkalmas az afrikai bozótosban. Zsiráfokat a Szaharától délre fekvő Afrika nagy részén találhatsz, és általában inkább bámészkodók, mint legelők. Ez azt jelenti, hogy idejüket inkább a fák leveleinek, mint a földről származó fűnek a fogyasztásával töltik. Íme néhány tény:

 • A zsiráfok átlagos élettartama a vadonban 25 év, fogságban pedig akár 40 év is lehet.
 • A zsiráfok növényevők, és idejük nagy részét a fák leveleinek fogyasztásával töltik. Naponta akár 75 fontnyi lombot is elfogyaszthatnak!
 • A zsiráfoknak nagyon hosszú nyelvük van, amelyet arra használnak, hogy a leveleket lecsípjék az ágakról. A nyelvük akár 18 hüvelyk hosszú is lehet!
 • A zsiráfok társas állatok, és 10-50 egyedből álló csordákban élnek.

Tudj meg többet: 16 lenyűgöző tény a zsiráfról


5. Zebra

Zebra

Ha a szafari állatokról van szó, a zebrák egyértelműen az egyik legnépszerűbbek közé tartoznak. Ezek a fenséges teremtmények nemcsak hihetetlenül szépek, de nagyon érdekesek is.

A zebrákról számos érdekes tényt lehet tudni. Tudtad például, hogy minden zebrának egyedi szőrzete van? Nincs két ugyanolyan csíkmintázatú zebra! A zebrák emellett nagyon gyors futók, és akár 60 km/órás sebességet is elérhetnek. Kiváló úszók is, és még a folyókon is át tudnak kelni!

Még több info: 15 lenyűgöző tények a zebráról


6. Afrikai bölény

Afrikai bölény

Az afrikai bölény egy nagytestű, növényevő szarvasmarha emlős, amely Afrika szubszaharai részének nagy részén elterjedt. Ezek az állatok könnyen felismerhetők robusztus testfelépítésüknek és jellegzetes szarvuknak köszönhetően. Az afrikai bölények jellemzően füveket és más növényeket legelnek, és táplálék után kutatva vándorolnak. Méretük és erejük ellenére az afrikai bölények valójában meglehetősen félénk és nehezen megközelíthető állatok. Legaktívabbak hajnalban és alkonyatkor, amikor legelésznek vagy kisebb csordákban vándorolnak. Ezek a csordák általában nőstényekből és fiatal borjakból állnak, és csak néhány felnőtt hím van jelen.

Bár az afrikai bölények békésnek tűnnek, valójában igen veszélyesek lehetnek, ha provokálják őket. Méretük és erejük miatt képesek komoly sérüléseket okozni – akár embert is ölhetnek, ha fenyegetve érzik magukat.


7. Víziló

Víziló

A vízilovak gyakoriak Dél- és Kelet-Afrika folyóiban, mocsaraiban és tavaiban. Gyakran csoportosan fordulnak elő, és a kontinens egyik legveszélyesebb állatának tartják őket. Bár lassúnak és lomhának tűnnek, rövid rohamokban akár 50 km/h sebességet is elérhetnek. Arról is ismertek, hogy nagyon agresszívek, különösen, ha a kicsinyeiket védik.

Tudj meg többet róluk: Miért furcsábbak a vízilovak, mint gondolnád?


8. Nílusi krokodil

Nílusi krokodil

A nílusi krokodilok egyike a top 10 állatnak, amelyet egy afrikai szafarin láthatsz. Ők a világ legnagyobb élő hüllője. A nílusi krokodilok Afrika egész szubszaharai részén megtalálhatóak, olyan országokban, mint Uganda, Etiópia, Kenya, Tanzánia és Zambia.

A nílusi krokodilok csúcsragadozók, és szinte mindent megesznek, amit csak el tudnak kapni, beleértve a zebrákat, gnukat, antilopokat és még a vízilovakat is! Bár többnyire nappal vadásznak, ismert, hogy éjszaka is aktívak.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy afrikai szafarid során nílusi krokodilt látsz, mindenképpen tartsd a távolságot! Ezek a hüllők rendkívül veszélyesek, és arról is ismertek, hogy megtámadják és megölhetik az embereket.


9. Hiéna

Hiéna

A hiénák egész Afrikában megtalálhatóak, kivéve a kontinens nyugati és délnyugati esőerdei vidékeit. A foltos hiéna a leggyakoribb és legelterjedtebb faj, míg a csíkos hiéna Észak- és Északkelet-Afrikára korlátozódik. A barna és a földi farkas hiéna Afrika déli részén fordul elő. A hiénák számos élőhelyen élnek, többek között száraz sivatagokban, erdőkben, szavannákon, füves területeken, hegyvonulatokon és tengerparti területeken. Többnyire éjszakai állatok, de néha nappal is aktívak.

Társas lények, akik akár 100 tagból álló klánokban élnek. A hiénák hangadással és testbeszéddel kommunikálnak egymással. Vadászati képességeikről és dögevő szokásaikról ismertek. A hiénák fontos részét képezik az afrikai ökoszisztémának, és létfontosságú szerepet játszanak a táplálékláncban.


10. Varacskos disznó

Varacskos disznó

A varacskosdisznók az afrikai szafarik egyik legnépszerűbb állatai. Szavannaerdőkben, füves területeken és mocsarakban élnek, természetes odúkat és elhagyott odúkat foglalnak el. A varacskosdisznókról köztudott, hogy nagyon agresszívek és territoriálisak.

Ezek az egyedi lények könnyen felismerhetők agyarukról és a földhöz lapuló testükről. A varacskosdisznók napjuk nagy részét élelemkereséssel töltik. Erős nyakizmaikat és párnázott térdeiket használják arra, hogy a talajban gyökerek, gumók és rovarok után kutatva ássanak. Bár nem a legbájosabb állatok, a varacskos disznókat érdekes megfigyelni, ahogyan élik a mindennapjaikat.


11. Orrszarvú

Orrszarvú

Afrikában két orrszarvúfaj él: a szélesszájú orrszarvú és a keskenyszájú orrszarvú. A legkönnyebben az alsó ajkuk formája alapján lehet őket megkülönböztetni. A szélesszájú orrszarvú széles, szögletes alsó ajka van, míg a keskenyszájú orrszarvúnak hosszú, vékony alsó ajka.

A szélesszájú orrszarvú a két faj közül a nagyobb, súlya eléri a 2300 kg-ot. Afrika déli részén élnek, ahol füvekkel táplálkoznak. A keskenyszájú orrszarvú, súlya 1400 kg-ig terjed. Kelet- és Közép-Afrikában élnek, ahol leveleken és gallyakon táplálkoznak.

Mindkét orrszarvúfaj veszélyeztetett az élőhelyük elvesztése és a szarvukért folytatott orvvadászat miatt, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban használnak.


12. Leopárd

Leopárd

A leopárd a macskafélék családjába tartozó nagymacska, a Panthera nemzetség legkisebb tagja. Az afrikai leopárd a leopárdnak egy olyan alfaja, amely csak a Szaharától délre fekvő Afrikában fordul elő. A leopárd egy nehezen észrevehető ragadozó, és a vadonban nagyon nehéz észrevenni. Bár a többi nagymacskához képest viszonylag kicsi, mégis erőteljes vadász, és nagy zsákmányt is képes elejteni. Kiváló hegymászók és úszók is. Egyes kultúrákban a leopárdot az erő, a bátorság és a királyi hatalom szimbólumának tekintik.


Ezek az állatok mind Afrikában őshonosak, és számos afrikai szafariparkban megtalálhatók.

Utolsó frissítés: 2023.07.06.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!