A legjobb életrajzi filmek: A történelem a képernyőn

Mindannyian szeretjük a jó történeteket, és nincs is jobb egy remek életrajzi filmnél. Íme a legjobbak közül néhány!9 perc


Mindannyian szeretjük a jó történeteket. És mi lehetne jobb módja annak, hogy elmerüljünk egy jó történetben, mint egy életrajzi film megtekintése? Ezek a legeslegjobbak, ha egy másik ember életébe szeretnénk bepillantást nyerni. Nincs is jobb egy igaz történeten alapuló filmnél. Íme a legjobb életrajzi filmek, amelyeket látnod kell.

1. Elvis (2022)

Elvis (2022) életrajzi film

A 2022-es Elvis-film a legendás énekes életének történetét meséli el, a Mississippi állambeli Tupelóban eltöltött szerény kezdetektől a sztárrá válásig.

A Baz Luhrmann által rendezett film, amelyben Austin Butler alakítja Elvist, nyomon követi Presley karrierjét a kamionsofőrként és zenészként töltött napoktól a szupersztárságig és a végső bukásig.

A film bemutatja Presley és szülei, menedzsere, Tom Parker ezredes és felesége, Priscilla Presley kapcsolatát is.


2. Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street, 2013)

A film egy életrajzi fekete komédia, amelyet Martin Scorsese rendezett és Terence Winter írt Jordan Belfort azonos című memoárja alapján. A film Belfort New York-i tőzsdeügynöki karrierjének szemléletét meséli el, és azt, hogy cége, a Stratton Oakmont hogyan vett részt a Wall Street-i korrupció és csalás burjánzásában, ami végül az elítéléséhez és börtönbüntetéséhez vezetett.

A film főszerepében Leonardo DiCaprio alakítja Belfortot, Jonah Hill az üzlettársát és barátját, Donnie Azoffot, Margot Robbie a feleségét, Naomi Lapagliát, Kyle Chandler az FBI-ügynök Patrick Denhamet, Rob Reiner pedig Max Belfortot, Jordan apját.


3. Szöszi (Blonde, 2022)

A film a szőke bombázó, Marilyn Monroe életét követi nyomon.

Marilyn Monroe korának egyik legikonikusabb színésznője volt. Szeximádatáról és híres gömbölyded idomairól volt ismert. A Blonde film a hírnévre való felemelkedését, valamint a mentális egészséggel és a kapcsolatokkal folytatott küzdelmeit fogja megörökíteni.


4. Zöld könyv: Útmutató az élethez (Green Book, 2018)

Zöld könyv: Útmutató az élethez

A Zöld könyv című Oscar-díjas film egy valószínűtlen barátság szívmelengető története.

Dr. Donald Shirley (Mahershala Ali), a világhírű afroamerikai zongoraművész felbérli Tony Vallelonga (Viggo Mortensen) olasz-amerikai kidobóembert, hogy legyen a sofőrje és testőre 1962-ben egy koncertkörútra a mély Délvidéken.

Különbségeik ellenére a két férfi között mély kötelék alakul ki, miközben a The Negro Motorist Green Book (A néger autós zöld könyve) című könyvre támaszkodnak, hogy biztonságos menedékhelyekre vezesse őket útjuk során.

A Zöld könyv az amerikai faji feszültségek megható ábrázolása, valamint a barátság és a megértés inspiráló története.


5. Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody, 2018)

Ez az életrajzi film a Queen zenéjének és rendkívüli énekesének, Freddie Mercury-nak a fergeteges ünneplése. Freddie szembeszállt a sztereotípiákkal és megdöntötte a konvenciókat, hogy a világ egyik legkedveltebb előadóművészévé váljon. A film végigköveti a Queen valószínűtlen útját a kezdetektől, egy esélytelenül összeállt bandától a mai zenei legendává válásukig.


6. A királynő (The Queen, 2006)

A királynő (The Queen, 2006)

A 2006-ban Stephen Frears rendezésében készült A királynő című film egy életrajzi dráma, amely a Diana hercegnő halálát követő napok történetét meséli el. A film középpontjában a brit királyi család és Tony Blair miniszterelnök áll, és az, hogy miként kezelik a Diana halálára adott hivatalos választ követelő közfelháborodást. A királynő a kritikusok elismerését kapta, és több díjra is jelölték, köztük a legjobb filmnek járó Oscar-díjra.


7. Schindler listája (Schindler’s List, 2006)

Schindler listája (Schindler's List, 2006)

A Schindler listája (Schindler’s List) egy 2006-os amerikai történelmi drámafilm, amelyet Steven Spielberg rendezett. A film Thomas Keneally ausztrál író Schindler bárkája című regénye alapján készült. A film Oskar Schindler szudétanémet üzletember életét követi nyomon, aki a holokauszt idején több mint ezer, többnyire lengyel-zsidó menekült életét mentette meg azzal, hogy a második világháború alatt a gyáraiban foglalkoztatta őket.


8. A király beszéde (The King’s Speech, 2010)

A király beszéde (The King's Speech, 2010)

A király beszéde (The King’s Speech) egy 2010-es életrajzi film VI. György brit királyról. A film követi őt, amint dadogással küzd, és Lionel Logue logopédus segít neki. A filmet Tom Hooper rendezte, a főszerepekben Colin Firth, Geoffrey Rush és Helena Bonham Carter látható.


9. Kannibál (Dahmer, 2002)

Jeffrey Dahmer az amerikai történelem egyik legtermékenyebb sorozatgyilkosa volt, és hátborzongató bűntettei sokakat lenyűgöztek. 2002-ben életrajzi film jelent meg Dahmerről, amely betekintést nyújt ennek a zavart egyéniségnek az elméjébe.

A film Dahmer korai életét mutatja be, beleértve az alkohollal és a mentális betegséggel való küzdelmét. Emellett részletesen bemutatja szörnyű bűntetteit, amelyek gyilkosságot, nekrofíliát és kannibalizmust tartalmaztak. Bár a film szemléletes és felkavaró, egyedülálló betekintést nyújt egy szociopata elméjébe.

Ez is érdekelhet: 18 hátborzongató horrorfilm, amelyek valós eseményeken alapulnak


10. A Gucci-ház (House of Gucci, 2021)

A Gucci-ház (House of Gucci, 2021)

A The House of Gucci (2021) életrajzi film a világ egyik leghíresebb divatházának történetét meséli el. A Guccio Gucci által 1921-ben alapított House of Gucci sokáig családi vállalkozás volt. A film a Gucci Ház felemelkedését és bukását, valamint az ott dolgozók életét mutatja be. A sztárszereplőkkel – többek között Lady Gagával, Jared Letóval és Al Pacinóval – felvonultatott The House of Gucci biztosan nagy sikert arat a divatrajongók és a mozilátogatók körében egyaránt.


11. Nagymenők (Goodfellas, 1990)

Martin Scorsese Goodfellas című filmje Nicholas Pileggi Wiseguy című könyve alapján készült életrajzi film. A film Henry Hill, egy kisstílű gengszter történetét meséli el, aki végül a New York-i maffia befutott embere lesz.

A Goodfellas-t széles körben a valaha készült egyik legjobb filmként tartják számon. Hat Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb filmnek járó díjra, és egyet el is nyert a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjért (Joe Pesci). A filmet dicsérték rendezéséért, színészi alakításáért, forgatókönyvéért és vágásáért.


12. V. Henrik (The King, 2019)

A király egy 2019-es történelmi drámafilm, amely William Shakespeare Henriád című művének több darabja alapján készült. A film V. Henrik angol király felemelkedését mutatja be apja, IV. Henrik halála után.


13. Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

Erin Brockovich - Zűrös természet (2000)

Az Erin Brockovich (2000) egy életrajzi film, amely Erin Brockovich, egy jogi asszisztens történetét meséli el, aki segített megbuktatni a Pacific Gas and Electric Company-t 1993-ban. A filmet Steven Soderbergh rendezte, a főszerepben Julia Roberts alakítja Erin Brockovich-ot.

A film Brockovich életével kezdődik, aki egyedülálló anyaként jogi asszisztensként dolgozik. Főnöke folyamatosan megalázza, de ő nem adja fel. Egy nap belebotlik egy ügybe, amely a PG&E-t érinti, és nyomozni kezd. Rájön, hogy a vállalat felelős a kaliforniai Hinkley város vízmérgezéséért.

Brockovich ezután Edward Masry ügyvéddel (akit Albert Finney alakít) együttműködve csoportos keresetet nyújt be a PG&E ellen.


14. Életrevalók (Intouchables, 2011)

Az „Intouchables” (2011) című francia film egy szívmelengető igaz történet egy gazdag, fehér rokkant és fekete volt fegyenc gondozója közötti szokatlan barátságról. A filmet dicsérték humoráért és felemelő üzenetéért, és az egyik legsikeresebb francia film lett.


15. Családi bunyó (Fighting with My Family, 2019)

A Fighting with My Family egy 2019-es életrajzi film, amely a WWE szupersztár Paige történetét meséli el. A film Paige útját követi nyomon, ahogyan egy kisvárosi lányból nagy álmokkal a WWE egyik legjobb női pankrátorává vált.


Összefoglalva, a legjobb életrajzi filmek azok, amelyek pontosan ábrázolják a képernyőn ábrázolt személy életét. Meg kell tudniuk ragadni annak lényegét, hogy ki volt ez a személy, és mi tette őt különlegessé. Ezek azok a filmek, amelyek kiállják az idő próbáját, és amelyekre még évek múlva is emlékezni fognak.

Utolsó frissítés: 2022.10.03.


Tetszett? Kérlek oszd meg

Bucee

Elhozzuk neked a legújabb és legjobb toplistákat, tényeket és érdekességeket. Minden nap a legjobb tartalmakat válogatjuk össze a világhálóról, hogy segítsünk neked valami újat tanulni vagy valami érdekeset felfedezni. Kövess minket, hogy naponta megkapd a legjobb listákat, tényeket és érdekességeket!